За фестивала

Родопите – магия, покоряваща всеки, до който се докосне. Планината на митичния Орфей, омайвал с вълшебната си музика хора и животни. Вероятно от там произтича и магическото усещане на родопската песен, носеща се в космоса. Родопите – място на вековни традиции, сила и вдъхновение, здраве и красота. Хълмовете с меки очертания, тучните пасища, горските дъбрави, дъхавите билки, изворите с кристално чиста вода – всичко това допринася за прочутия родопски феномен, наречен „дълголетие“.

Здравето, дълголетието, богатството и красотата на българската планина ще бъдат прославени във фестивала, посветен на киселото мляко – един уникален български продукт, който и според съвременната наука, и според отколешните традиции е извор на здраве и дълголетие. Магията на планината ще оживее във Фестивалa на киселото мляко – култура и традиции.

 

С цел популяризиране на магията „Родопи“ планина и феномена „Дълголетие“, „Деми Травел“ ЕООД, Българският център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай и китайската компания Bright Dairy, поставят, началото на Фестивалa на киселото мляко – култура и традиции 2015.

Фестивалът всяка година се провежда под патронажа на Министерството на туризма на Р България. Партньори на фестивала са – Община Смолян, Област Смолян, Кметство Момчиловци, „Тодоров“ АД и Swagbag.eu.

Основна цел на Фестивалa на киселото мляко – култура и традиции е да популяризира традициите за производство на кисело мляко и сирена, заедно със богатството на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентичните родопски занаяти.

През дните на Фестивала с. Момчиловци ще бъде средище на култа към киселото мляко и местните традиции. Гостите на Фестивала ще имат възможност:

 • Изложение на производители на кисело мляко и млечни продукти, чрез запазване на традиционните български методи за производство. Дегустация на млечни продукти
 • Конкурс за най-добри кисело мляко, сирене и кашкавал
 • Изложение на производители на домашни сладка, билки, чайове, мед, и др. екологични продукти
 • Изложение на произведения на народните занаяти
 • Спектакъл „Красотата на Родопите“ – Национален конкурс „Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“
 • Конкурс за детска рисунка на тема „Вълшебството на Киселото мляко“
 • Фотоизложба – конкурс – „Природата и киселото мляко – здраве и дълголетие“
 • Научен семинар на тема „Киселото мляко – здраве и дълголетие“
 • Кулинарно шоу с участие на Ути Бъчваров – „Кулинарен театър“
 • Богата фолклорна програма с местни и професионални изпълнители
 • както и много други изненади и забавления.

За пръв път през 2008 г. представители на китайската компания Bright Dairy посещават село Момчиловци, за да проучат и изследват тайните на здравето и дълголетието на хората в Родопите. Според специалистите на компанията факторите, на които се дължи доброто здраве и дълголетието на родопчани, са именно полезните свойства на киселото мляко и природните дадености на Родопа планина. Bright Dairy създават собствен продукт с името „Момчиловци“ в Китай, чрез който промотират Момчиловци като място на дълголетие. Философията на Bright Dairy е да допринасят за качествен живот, здраве и дълголетие на китайските семейства.

Bright Dairy и „Деми Травел“ ЕООД активно работят за популяризиране на село Момчиловци в Китай като символ на дълголетие, чрез което създават условия за превръщане на селото в атрактивна туристическа дестинация.

Фестивалът на киселото мляко се провежда в с. Момчиловци, област Смолян.

с. Момчиловци

с. Момчиловци

Свържете се с нас

2 + 9 =